Keď fotiť, tak s láskou. Keď milovať, tak Lubitel 166B.


Dnes séria fotografií Lubitela 166B Nikonom D3000. Onedlho čakaj sériu fotografií „niečoho“ Lubitelom. Predsa len – film je film. Obmedzené možnosti, jedna šanca,  jeden okamih. Tlačítko delete v tej dobe ešte nebolo, na displeji sa nafotené vidieť nedalo a čakanie pred vyvolaním spôsobovalo zimomriavky. Vyjdú, nevyjdú? 12 možností, 12 šancí, 12 výsledkov. Či vôbec budú tie moje uverejnenia hodné, dozvieš sa neskôr. 
Sleduj ma naďalej. ;-) 

Keď sa na trhu objaví novinka, chcú ju vlastniť všetci. Keď príde novšia, za „starú“ sa hanbí. A keď prejde pár rokov, medzi novinkou terajšou a tou, ktorú sme vlastnili kedysi, sú obrovské rozdiely. Tá, ktorá nás robila šťastnými, je teraz zapadnutá prachom. V tom lepšom prípade. V horšom je roztrieskaná, ožužlaná našimi deťmi, predaná alebo jednoducho – vyhodená. Veď načo by nám boli staré haraburdy? 


Mám šťastie. Šťastie na ľudí. Rodinu. Šťastie na dedka, ktorý vie oceniť. Váži si veci, okrem tých duchovných aj tie hmotné. A tak jedného dňa, keď ujo dostal k birmovke veľký dar a nemal oň záujem, dedko mu ho uchoval. Neviem koľko, nepoznám ani miesto tej skrýše. Ale včera, keď otvoril tú tajomnú komnatu, držala som v ruke dar. V starožitníctve možno jeho hodnota ešte stále nestúpa do závratných výšin, pretože nie je natoľko historický a vlastní ho stále mnoho ľudí. Ale moja osobná hodnota je cennejšia ako pár bezvýznamných núl. Pocit, keď som prvýkrát držala v rukách dvojokú krabičku z termoplastu, sa opísať síce dá, ale dlho by vás to čítať nebavilo.  

 
Lubitel 166B je mechanická dvojoká zrkadlovka konštruovaná na zvitkový film pôvodom zo Sovietskeho zväzu. Jej názov Lubitel v preklade znamená „amatér“. Konkurenčne a technicky sa nikdy nevyrovnala starým dobrým Flexaretám, ale cenovo bola dostupnejšia a preto ju vlastnilo a doteraz vlastní mnoho domácností. Akurát s rozdielom, že v minulosti s ňou začínali vtedajší amatéri, dnes zdobí vitríny alebo sa tisne niekde v tmavom rohu skrine s moľami. 


Pozn.: Väčšina fotografií je bez postprodukcie, čiže čo foťák dal a Photoshop nedosral.  

Thanks for visiting!      

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za milé úprimné slová. ❤